Tips en hulp

.

Hieronder vind je een aantal tips!

1. Deel je zorg
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. Dit kan iemand in de familie zijn, een leraar, een vriend. Voor een luisterend oor kun je ook terecht bij de mantelzorgconsulenten van Sterk Papendrecht. 

2. Bespreek het op school en/of je werk
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of met je gedachten niet bij de les/ je werk bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

3. Geef aan wanneer het te veel is
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Weet dan dat je terecht kunt bij Sterk Papendrecht. Wij kijken samen met jou naar wat helpend kan zijn in jouw situatie.

4. Blijf leuke dingen doen
Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is heel belangrijk! Probeer je niet schuldig te voelen. Net als je telefoon heb jij ook oplaadtijd nodig. 

5. Zoek informatie
Is iets niet duidelijk over de ziekte of beperking? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen. 

6. Vraag om advies of informatie of lucht je hart
Wil je eens dat iemand met je meedenkt over jouw situatie? Wil je informatie over (jong) mantelzorgen, zoek je advies of wil je gewoon je verhaal kwijt? Je kunt terecht bij Sterk Papendrecht. Bel 078-6154741of mail naar mantelzorg@sterkpapendrecht.nl.

Ervaringen 
Het zien en horen van verhalen van andere mantelzorgers kan fijn voor je zijn. Je ziet dat je niet de enige bent. Je vindt herkenning en tips van andere jonge mantelzorgers. In Papendrecht volgen de komende maanden filmpjes over verschillende situaties. Ook vind je met de zoekterm jonge mantelzorger of brus op verschillende sociale media filmpjes over jonge mantelzorgers in Nederland.  

Combineren van studie en mantelzorg 
Mantelzorg en studie kan een pittige combinatie zijn. Maak je thuissituatie bespreekbaar op de opleiding zodat docenten, studiebegeleiders en medestudenten begrip hebben als je er niet bent of als je studievertraging oploopt. Maak afspraken met de opleiding. Nog niet overal is de invloed van mantelzorg op studie bekend. Wel weten we uit onderzoek dat jonge mantelzorgers veel eerder studievertraging oplopen of zelfs stoppen met de opleiding. Vraag hulp als geen of weinig begrip ervaart. Benoem dat de uitzonderingen die voor topsporters gelden, ook voor jou zouden moeten gelden. De combinatie van mantelzorg en studie is vaak topsport!

 

Contact

 

Sterk Papendrecht
Veerweg 127
3351 HC Papendrecht
Telefoon: 078 615 4741
E-mailadres: info@sterkpapendrecht.nl

Wilt u zich aanmelden bij Sterk Papendrecht? Vult u dan het aanmeldformulier in en mail het naar info@sterkpapendrecht.nl.  Het sociaal team is direct bereikbaar via de telefoon 078-6154741.

Activiteiten

Geen activiteiten gevonden