Home / Gezondheid & Zorg / Mantelzorg

Mantelzorg

.

Mantelzorgen
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of kennis met een ziekte of een beperking. Dit doen ze vanuit de persoonlijke relatie. Het grootste gedeelte van de zorg en ondersteuning in Nederland wordt door mantelzorgers geleverd. Het mantelzorgen geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn.

Werkende mantelzorgers
1 op de 5 werknemers heeft mantelzorgtaken. Een combinatie die niet altijd even makkelijk is. Er zijn landelijke regelingen waar een mantelzorger gebruik van kan maken. Klik hier voor meer informatie over zorgverlof.

Bij langdurige, intensieve zorgtaken zijn vaak ook aanvullende regelingen nodig. Iedere zorgsituatie is anders en vraagt dus om een andere oplossing. Voorbeelden zijn: werktijden comprimeren, tijdelijk ander werk doen, op andere dagen werken, tijdelijk minder werken, in de pauze zaken kunnen regelen of tussendoor een uurtje weg kunnen.

Wie zorgt er voor de mantelzorger?
Mantelzorgers die knelpunten of vragen hebben, kunnen terecht bij Sterk Papendrecht. Wij kunnen u op verschillende manieren helpen om balans terug te vinden. Van eenvoudige tips tot uitgebreidere ondersteuning, van informatie over financiële regelingen tot ondersteuning door vrijwilligers bij regeltaken. Ook organiseren wij regelmatig trainingen voor mantelzorgers en zijn er bijeenkomsten van het Alzheimer Café en de Mantelzorgsalon. De dienstverlening en cursussen zijn gratis en u heeft geen verwijsbrief nodig.

Overzicht vergoeding vervangende mantelzorg
Op de site van helpmijzorgen.nl vind je een overzicht van vergoeding vervangende mantelzorg aan huis vanuit de zorgverzekeraar. In dit overzicht kun je per zorgverzekering, per aanvullend pakket kijken wat er vergoed wordt en met welke aanbieders de zorgverzekering een contract hebben.


Mantelzorgboek
Als mantelzorgers de zorg (tijdelijk) overdragen, is het belangrijk dat de verzorging goed wordt overgenomen. Daarom is het Mantelzorgboek ontwikkeld. Dit boek bevat een aantal vragen. Wanneer deze zijn ingevuld door de mantelzorger, is het Mantelzorgboek compleet. Daarnaast geeft het boek een goed beeld van de situatie, wat voor het (familie) netwerk verhelderend kan werken. U kunt het Mantelzorgboek van MEE Mantelzorg gratis downloaden en uitprinten.

 

 

Contact

 

Sterk Papendrecht
Veerweg 127
3351 HC Papendrecht
Telefoon: 078 615 4741
E-mailadres: info@sterkpapendrecht.nl

Wilt u zich aanmelden bij Sterk Papendrecht? Vult u dan het aanmeldformulier in en mail het naar info@sterkpapendrecht.nl.  Het sociaal team is direct bereikbaar via de telefoon 078-6154741.

Activiteiten