“De glimlach van een ander mens maakt je rijk”

Toen Jan op zijn 62e stopte met werken wilde hij graag iets doen met zijn vrije tijd. Zo kwam hij bij een project van Sterk Papendrecht uit, waar ze maatjes zochten voor mede Papendrechters. Inmiddels is Jan al ruim 6 jaar een maatje.

Zo trekt Jan vanaf het begin al op met een mevrouw van inmiddels 91 jaar oud. Elke dinsdagmiddag als Jan bij het verzorgingstehuis aan komt, staat ze in de hal naar hem uit te kijken. Ze gaan dan wandelen naar de markt, een lekker kopje koffie drinken en wat boodschapjes halen. Mevrouw geniet hier heel erg van. Ook trekt hij op met een ouder echtpaar dat niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. Met meneer gaat Jan naar afspraken, zoals het ziekenhuis of de pedicure. En voor hen samen doet hij elke week de boodschappen en houdt hij de post bij.

Het zijn simpele dingen die Jan als maatje kan doen om van betekenis te zijn voor andere mensen. Hij vertelt: “dit vrijwilligerswerk is heel belangrijk. Er zijn helaas zoveel mensen die eenzaam zijn of niet zelf meer naar buiten kunnen. Ik merk dat hoe langer je maatje bent van iemand, dat het steeds meer vertrouwd wordt. Mensen vertellen je steeds meer en zijn je echt dankbaar dat je voor hun alleen komt en interesse hebt in hun leven en hun problemen. Ze zijn je zo dankbaar en dat is waar je het voor doet. De glimlach van een ander mens maakt je rijk.”

Vrijwillig maatje zijn is voor Jan echt met een lach en een traan. Soms maak je trieste dingen mee, bijvoorbeeld wanneer een maatje komt te overlijden. Dat heeft hij ook al een aantal keer mee gemaakt. Je bouwt echt een band op met je maatjes, dus zo iets is niet makkelijk. Of als mensen je vertellen over wat ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld de oorlog of het verliezen van vrienden of familie tijdens de watersnoodramp. Maar het merendeel is heel leuk. Hij vertelt: “Ik ging eens met de mevrouw van 91 naar de markt met de rolstoel. Toen we bij de markt aan kwamen bleek er nog een beha van mevrouw aan de rolstoel te hangen. Die had ik écht niet gezien! Toen ik hem omhoog hield kwamen we niet meer bij van het lachen.”

Vrijwilligerswerk is dan wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Voor deze, merendeels oudere, mensen is het nakomen van afspraken heel belangrijk. Jan is in elk geval heel blij en dankbaar dat hij maatje van andere Papendrechters kan zijn en dat zij het vertrouwen in hem hebben om hem toe te laten in hun vertrouwde omgeving. Hij hoopt dit nog lang te mogen doen.

Wil je ook maatje worden in Papendrecht? Of wil je meer informatie over het maatjesproject ‘Voor Elkaar’? Neem dan eens contact op met Vrijwilligerspunt Papendrecht via 078-6154741 of vrijwilligerspunt@sterkpapendrecht.nl