Home / Nieuws / Viering Nationale Vrijwilligersdag 2020
Nieuws

Viering Nationale Vrijwilligersdag 2020

Op 7 december 2020 was het de Nationale Vrijwilligersdag, dat in heel Nederland en ook in Papendrecht gevierd werd. Vrijwilligers werden in het zonnetje gezet en er was extra aandacht voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligerspunt Papendrecht was de afgelopen maand heel druk met de voorbereidingen. Normaal gesproken zou er een vrijwilligersontbijt georganiseerd zijn in de grote PUP-tent op de Markt maar door corona is niets meer normaal in 2020 en moet alles anders!
De gemeente en Vrijwilligerspunt Papendrecht besloten samen dat Nationale Vrijwilligersdag 2020 niet ongemerkt voorbij mocht gaan. Zeker in een tijd waar omkijken naar elkaar als nog belangrijker wordt ervaren, willen zij vrijwilligers bedanken voor hun inzet. Daarom konden vrijwilligers dit jaar kiezen voor een thuisbezorgontbijt, ‘lekkers bij de koffie’- of -borrelpakket. Om hiermee samen met andere vrijwilligers, burgemeester en wethouders, online te ontbijten, koffie te drinken of te borrelen aan de eigen eettafel of lekker in de luie stoel met de laptop op schoot. Burgemeester, wethouders, het vrijwilligerspunt van Sterk Papendrecht en een vijftal Papendrechtse ondernemers gingen op pad om ruim 350 verwenpakketjes op tijd af te leveren, met in hun kielzog de programmamakers van RTV Papendrecht.

2020 was een jaar vol uitdagingen ook voor vrijwilligers. Vanaf de gedeeltelijke lockdown die in maart begon, verdween veel vrijwilligerswerk uit de agenda of kreeg het op een andere manier doorgang; in de buitenlucht, op 1,5 meter en/of digitaal. Dat gaf een hoop extra uitdagingen. De één kon wel genieten van de periode van relatieve rust, de ander mistte de sociale contacten enorm. Gelukkig ontstonden er ook allerlei nieuwe initiatieven, steun en aandacht voor elkaar. Eén conclusie kunnen we trekken: het jaar 2020 zullen we niet gauw vergeten. 

Corona of geen corona, vrijwilligerswerk blijft van onschatbare waarde voor de samenleving. Papendrecht drijft op betrokken inwoners die hun vrije tijd willen inzetten ten dienste van anderen. We rekenen erop dat we in 2021 een veilige herstart kunnen maken van alle activiteiten die we nu zo missen.