Home / Nieuws / Koffie, activiteiten, aandacht en een luisterend oor voor iedereen
Nieuws

Koffie, activiteiten, aandacht en een luisterend oor voor iedereen

‘Papendrecht heeft relatief veel vrijwilligers en organisaties. Zij zorgen voor allerlei voorzieningen, activiteiten en evenementen die zonder hun inzet echt niet mogelijk zouden zijn. Daar zijn we trots op.’ Om die trots te onderstrepen en van dichtbij te zien wat vrijwilligers allemaal doen, is wethouder Corine Verver maandag 8 juli een reeks bezoeken aan organisaties gestart. Die ochtend ging zij met taart voor medewerkers en bezoekers langs bij buurtsteunpunt Bij Bosshardt van het Leger des Heils.

‘Bij Bosshardt is een ontmoetingsplek’, vertelden vrijwilligers Corrie, Cecile en Paula de wethouder. ‘Jong en oud, arm en rijk, allochtoon of autochtoon is bij ons welkom voor gratis koffie en thee. De krant ligt dagelijks open en met elkaar bespreken we het nieuws van binnen en buiten Papendrecht. We hebben een tweedehands kledingwinkeltje, gezellige maaltijden en elke doordeweekse dag verschillende activiteiten die inspelen op de wensen en behoeften van de bezoekers. Van samen eten, knutselen en spelletjes tot naai- en taalles en een huiswerkclub. Wekelijks komt er ook een vaste groep oudere bezoekers om elkaar te ontmoeten. Het belangrijkste is dat mensen zich thuis voelen, erbij horen, gezien worden en hun verhaal kwijt kunnen. We bieden dan ook een luisterend oor voor iedereen die dit nodig heeft. We noemen deze ontmoetingsplek ook wel de huiskamer van Papendrecht en voor meerdere bezoekers is dit daadwerkelijk zo. Zij werden uit hun isolement gehaald en Bij Bosschart zorgt voor een positieve daginvulling.’

Boeiend en gezellig
‘Dat maakt het soms best intensief, maar het is ook boeiend, leuk en gezellig en het geeft voldoening. We hebben een leuk team van vrijwilligers en voelen ons erg gewaardeerd door de bezoekers maar ook door het Leger des Heils. Als je wilt, kun je als vrijwilliger bijvoorbeeld trainingen volgen. Dat zorgt ervoor dat je hier echt het verschil kunt maken voor andere mensen. De bezoekers kunnen koffie drinken, zichzelf zijn en meedoen aan activiteiten als ze daar zin in hebben. Wanneer ze extra hulp nodig hebben, verwijzen we ze door naar een organisatie die ze kan helpen. Bezoekers hebben vaak veel meegemaakt, maar ze laten zien dat geluk in kleine dingen kan zitten. Het is bijvoorbeeld mooi om te zien dat bezoekers zichzelf kunnen zijn en vreugde vinden in het kleine: samenzijn en ergens bijhoren. Wanneer vaste bezoekers afwezig zijn, sturen andere bezoekers een berichtje om te vragen of alles goed gaat. We willen overigens ook Papendrecht en de gemeente een compliment geven voor het feit dat hier veel gedaan wordt om inwoners te laten merken dat ieder mens er toe doet.’

Mooier
Ook de bezoekers lieten de wethouder weten blij te zijn met Bij Bosshardt. ‘Thuis ga ik me vervelen’, vertelde een van hen. ‘Het is fijn dat dit er is, het is echt een uitkomst. De vrijwilligers zijn leuk, ik kaart en schaak, ik maak een praatje en probeer een beetje mee te helpen om het gezellig te maken.’ Ook wethouder Verver was enthousiast over haar bezoek. ‘Medewerkers, vrijwilligers en bezoekers van Bij Bosshardt voegen samen echt wat toe aan Papendrecht en maken onze gemeente een beetje mooier’, liet ze tot slot dan ook weten.

Wilt u zich net als Corrie, Cecile en Paula ook inzetten voor anderen? Neem dan contact op met T 078 615 4741, vrijwilligers@bwi-papendrecht.nl of www.vrijwilligersvacaturespapendrecht.nl.